Det siger de...

 

 

 

 

 

 

 

 

At Føde

Doula og Hultén Fødselspraktiker

Mette Bangshof Engmose

Det siger de...

- om samarbejdet med mig

- og om dét at bruge en doula

IBEN:

 

Hvorfor valgte du at have en doula i dit forløb:

Det valgte jeg, så der også var en anden til at tage sig af alle de praktiske ting og så jeg kunne få lov til bare at være i oplevelsen og i følelsen. Så var der også en anden professionel, der kunne støtte mig gennem forløbet – en med mere viden om fødsler end min mand og jeg har.

 

Hvordan påvirkede det din fødsel af have mig med:

Det gjorde fødselsforløbet meget roligt og jeg kunne være meget mere nærværende i øjeblikket. Jeg havde ro på, jeg var slet ikke nervøs over det, der skulle ske. Jeg tænkte ikke ”åh nej, hvad er nu det der foregår og skal en ve føles sådan” for jeg vidste bare, at du var ved min side og nok skulle holde øje med mig og passe på mig. Jeg behøvede ikke at vente til jeg kom på hospitalet, inden der kom en og hjalp mig og var sammen med mig. Der var én hele tiden, én der vidste hvad der foregik.

Du var med til at fastholde mig og være nærværende i øjeblikket og bare give mig en enorm ro, som jeg ikke kunne have forestillet mig ellers at have haft. Jeg kunne bare opleve fødslen. Det var ikke blevet det samme uden.

 

Hvad betød det for dig at have mig med som doula til fødslen:

Det betød rigtig meget for mig at have en doula med til fødslen, fordi det gav mig den enorme ro. Det at have én ved min side, der har forstand på fødsler. At have en anden kvinde at tale alting igennem med, en der selv har været gennem en fødsel og ved hvilken udfordring det er.

Det var rart at have dig med som doula, for vi havde jo mødt hinanden flere gange inden fødslen, så du vidste, hvad mine og min mands ønsker til fødslen var. Jeg kendte dig og stolede på, at du ville det, der var bedst for mig og min mand og jeg vidste, at jeg kunne få den fødsel, jeg ønskede mig.

 

Sæt tre ord på din fødsel:

Perfekt!!!!! Det var den virkelig. Det var den perfekte fødsel.

Stolthed. Dels over at komme igennem, også uden smertelindring. Dels over samarbejdet mellem mig og min mand, mig og dig og mellem dig og min mand.

Smuk og dejlig. Fordi jeg havde dig ved min side. Den måde du støttede både mig og min mand var nærmest smuk. Du hjalp mig og hjalp min mand med at hjælpe mig.

 

Hvad fik du ud af forberedelsen:

Vi mødtes nogle gange og fik snakket en masse ting igennem. Dels generelt omkring en almindelig fødsel men også det, der relaterede sig til min fødsel. Du fik bragt mange nye ting i spil, som jeg ikke selv havde overvejet tidligere. Du var med til at gøre sådan, at fødslen kunne blive præcis, som jeg gerne ville have den og ikke bare på en tilfældig måde. Jeg var med til at forme min egen fødsel, fordi du havde stillet alle de her spørgsmål.

 

Vil du bruge en doula igen:

Når jeg skal føde igen, så er det 110% sikkert, at jeg skal have en doula med! Det var så fantastisk dejligt at have én med – og jeg kunne ikke forestille mig at føde uden Mette, jeg kunne ikke have ønsket mig en bedre doula.

IBEN, 1. GANGSFØDENDE

ISABELLA, SINGLEMOM

ISABELLA

 

Hvorfor valgte du at bruge en doula?

Uden en partner var en doula en oplagt mulighed for mig for at have en at sparre med, en fagperson som også er mor, om alle aspekterne op til fødslen og selve fødslen. Det er en mulighed for at gennemgå alle de forventninger, der sikrer den personlige drømmefødsel. En doula er en fantastisk hjælp af flere årsager. En doula kan tale ens sag på hospitalet og kommunikere med personalet på et fagligt grundlag, hvilket de flestes partnere ikke er i stand til.

I og med at en fødsel kan trække i langdrag, er det en tryghed at vide, at man har én fagperson med under hele fødslen, som har sat sig fuldstændigt ind i, hvordan man ønsker fødslens gang og dermed kan italesætte det, når man som fødende ikke selv er i stand til det.

Man får et tæt forhold, der skaber tryghed, men samtidig en professionel distance, der gør at doulaen adskiller sig fra en partners rolle. Udover hendes rolle overfor mig, var Mettes rolle også at få mine fødselspartnere på banen og sikre at de følte sig stærke i deres roller under fødslen. I tilfælde af at mine fødselspartnere ”gik kolde”, ville Mette kunne få dem på banen igen - så jeg vidste, at jeg hele tiden ville have det stærkest mulige fødselsteam.

 

Hvad fik du ud af forberedelsen til fødslen?

Jeg fik et enormt nuanceret indblik i fødselsforløbet. Mette gjorde mig opmærksom på de mange forskellige muligheder, man har i fødslen – både hvad angår vaginal fødsel og kejsersnit. Jeg blev også gjort opmærksom på mine ”rettigheder” i fødslen – det var en øjenåbner for mig, at man rent faktisk selv kan styre sin fødsel, i modsætning til den traditionelle tilgang, hvor hospitalet styrer slagets gang.

 

Hvad betød det at have en doula med gennem dit forløb?

Det betød, at jeg følte mig 100% tryg og helt perfekt forberedt og informeret.

 

Hvad kunne du bruge mig til som doula gennem forløbet?

Jeg oplevede, at du er dybt funderet naturvidenskabeligt og teoretisk (der var aldrig noget, du ikke kunne svare på) og samtidig super alternativ i din tilgang, hvis man ønsker det. En virkelig fed kombination. Du er sindssygt dygtig til at forklare alt omkring en graviditet og fødsel på et forståelig niveau.

Jeg er vild med din indstilling til forløbet – underordnet hvilken type fødsel, man ønsker, så har du gode tips og mange nuancerede vinkler. Din viden er enorm og dit engagement fantastisk. Der var aldrig noget, der ikke kunne lade sig gøre.

 

Kan du sætte tre ord på forløbet?

Usammenligneligt engagement og entusiasme. Sparringspartner og støtte. Sjovt og hyggeligt selskab.

 

Vil du bruge en doula igen?

JA – og kun Mette ;-)

 

MA

 

 

It was absolutely wonderful to bring a doula. I felt a little lost when things really got started but Mette really helped me help my wife. She was great at suggesting different things for me to do and a great support. All the time she explained what was happening and when my wife started saying strange and loud noises ;-) she told me that that was the way it was supposed to be and that the baby almost was out. At no point I felt that she was trying to take over my place or that she was in the way. Instead I felt that we were working together as a team to have the best ever birth of our baby and that she was there as much for me as for my wife.

MA, FAR OG MAND TIL 1. GANGSFØDENDE

At Føde

v/Mette Bangshof Engmose

 

Rådhusparken 28

3450 Allerød

Tlf 28340365

 

www.atfoede.dk

 

Mail til mig på:

 

©Copyright