Doula og fødselspraktiker

 

 

 

 

 

 

 

 

At Føde

Doula og Hultén Fødselspraktiker

Mette Bangshof Engmose

Doula

- også kendt som fødselspraktiker eller fødselshjælper

 

 

Ordet doula stammer fra græsk og betyder "kvinde som tjener". En doula er en kvinde, der uddannet til at støtte forældrene i forbindelse med fødslen af deres barn og sikre kontinuiteten i forløbet.

Om man kaldes doula, fødselshjælper eller fødselspraktiker er bare et spørgsmål om, hvor man har taget sin uddannelse.

 

 

”Den vigtigste og bedst dokumenterede non-farmakologiske smertebehandling er tilstedeværelse af en professionel person, en doula, på fødestuen. Metaanalyser viser, at tilstedeværelsen af en doula medfører kortere fødselsforløb, mindre behov for smertelindring og færre indgreb i fødslerne” (ugeskrift for læger 2005).

 

Hvad gør en doula?:

 

 • Jeg er fødselshjælper, der hjælper og støtter før, under og efter fødslen. Jeg er der både for kvinden, men også for kvindens partner.
 • Jeg forbereder jer grundigt inden fødslen og hjælper med at afklare jeres ønsker til fødslen.
 • Jeg er sammen med jer under hele fødslen, fra I kalder mig indtil et par timer efter fødslen - jeg er ikke underlagt vagtskemaer eller har andre fødsler samtidig med jeres.
 • Jeg erstatter ikke kvindens partner, men kan i stedet hjælpe ham/hende med at hjælpe den fødende.
 • Gennem vores fælles grundige forberedelser har vi sammen dannet det bedste og stærkeste fødeteam, du kan ønske dig.
 • Jeg er arbejder for, at dine ønsker til fødslen overholdes, hvad enten du føder hjemme eller på hospital.
 • Jeg er den ekstra professionelle, der bliver hos dig gennem hele fødslen - jeg er uddannet i den ikke-medicinske del af fødselsforløbet og står altså ikke i stedet for en jordemoder, men arbejder i stedet sammen med hende om at give jer den bedst mulige fødsel.
 • Jeg hjælper jer med at skabe de optimale rammer for fødslens processer, både hormonelt såvel som fysisk og mentalt.
 • Jeg kan hjælpe og guide gennem dine sammentrækninger på præcis dén måde, du har brug for.
 • Jeg kan lindre dine sammentrækninger ved hjælp af naturlige tiltag som fx rebozo, akupressur eller massage - hvad DU nu skulle have gavn af.

 

Hvad får en kæreste ud af at have en doula med?

 

En af de vigtigte personer for en fødende kvinde er hendes kæreste. En doula kan ikke erstatte ham og deres kærlighedsbånd. Til gengæld kan jeg hjælpe ham med at være den bedst mulige fødselshjælper for dig.

En kæreste, der oplever sin elskede i en udfordrende situation, som en fødsel jo er, kan blive noget presset og nervøs. De kan have svært ved at bevare ”det kølige overblik” og er tit usikre over ikke at ane, hvad der foregår inde i kvinden.

For din partner kan det være rart at have en, der har det overordnede overblik, så han ikke skal tænke på saftevand, kolde klude, vejrtrækning, ve-tidstagning, om alt nu forløber som det skal, om kvinden nu skal prøve at sidde eller stå eller gå, om han nu kan gå på toilettet uden at hun er helt alene eller hvad han nu ellers er fyldt op af.

 

Din partner får bl.a. dette ud af at have mig med til fødslen:

 • Jeg skaber ro i fødselsprocessen og har overblikket.
 • Han står ikke alene i situationen, men har en, der kan aflaste ham og besvare hans spørgsmål og de usikkerheder, der dukker op undervejs.
 • Han behøver ikke at tænke på alt det praktiske.
 • Han har en, der passer på jer som fødende par og på jeres fødselsrum
 • Han behøver ikke at have styr på diverse teknikker, jeg kan guide ham undervejs og komme med forslag til, hvad vi også kunne gøre for dig.
 • Han kan fokusere på udelukkende at være til for dig og hjælpe dig.

 

Hvad får en singlemom ud af at have en doula med?

 

En singlemom vælger ofte at have en veninde, en søster eller en mor med til fødslen. De får ligeså meget ud af at have en doula med til fødslen, som en kæreste gør. En doula er ikke følelsesmæssigt forbundet til den fødende på samme plan som familie eller nære venner og kan meget bedre holde et nøgternt overblik.

Under de fødselsforberedende samtaler, gør jeg meget ud af at afklare alles roller til fødslen, så vi sammen får dannet det allerbedste fødselsteam til dig, uanset hvor mange og hvem, du har med.

I den første tid i barslen, kan der opstå særlige udfordringer, når man er singlemom – ikke bare af praktisk karakter. Der kan det være rigtig betryggende at have en doula, som kender dig og dit forløb, som du kan ringe til. Jeg vil hjælpe dig med at få den bedst mulige start i din nye rolle som mor.

 

 

 

At Føde

v/Mette Bangshof Engmose

 

Rådhusparken 28

3450 Allerød

Tlf 28340365

 

www.atfoede.dk

 

Mail til mig på:

 

©Copyright